Farstrup Skole

Farstrup Skole je manja škola smeštena u ruralnom okrugu Severnog Jutlanda u opštini Aalborg. Svaki dan pozdravljamo 150 učenika u osnovnoj i srednjoj školi. Nastavno osoblje čini sedamnaest nastavnika i rukovodstvo škole.

Farstrup Skole otvoren je 1957. godine i podvrgnut je opsežnom renoviranju 2012. godine, što je školu učinilo najnovijom u odnosu na moderna okruženja za učenje. Priličan procenat naših učenika potiče iz domova sa socijalno-ekonomskim problemima. Shodno tome, mnogi od njih nemaju sredstva niti podsticaj da posete ili nauče o spoljnom svetu. Pored toga, neki od naših učenika imaju disleksiju i / ili im je dijagnostikovan poremećaj učenja. U Danskoj je već neko vreme zvanična politika da se što više dece sa smetnjama u učenju uključi u redovne škole, izbegavajući njihovo isključivanje u specijalizovane škole. Takođe podučavamo veliki broj dece sa bogatim mogućnostima u životu, čineći školu veoma raznolikom u celini.

Farstrup Skole je već dugi niz godina smeo da vijori dansku zastavu koja se zove „Zelena zastava“, što ukazuje da smo škola sa ekološkom svešću. Želimo da nastavimo dalje sa ovom oblašću. Uvereni smo da deo ovog projekta neće biti od koristi samo studentima koji učestvuju. Preduzećemo neophodne korake kako bismo osigurali da se znanje proširi školom, što će dovesti do toga da se učenici i nastavnici zainteresuju za projekat.

Planiramo da uključimo lokalne medije, sve roditelje i ostalo nastavno osoblje. Projekat će se okretati oko našeg ekološkog otiska. Želimo da istražimo otiske stopala koje ostavljamo u okruženju kako bismo utvrdili kako ih možemo smanjiti ili poboljšati. Do određene mere znamo šta radimo u Farstrupu Skole, ali želimo da naučimo šta se radi u drugim zemljama. Verujemo da tome moramo prisustvovati „svojim očima“ kako bismo u potpunosti razumeli. Studenti i nastavnici koji će učestvovati podeliće novostečena znanja na Generalnoj skupštini, putem društvenih medija i sa lokalnim medijima.

Svi učesnici će komunicirati na engleskom jeziku. Podstaći će interesovanje učenika za jezik i biće prilika za primenu u praksi i poboljšanje njihovih kompetencija iz engleskog jezika i razvijanje njihovih komunikativnih veština. Komunikacija putem savremene tehnologije i društvenih medija poboljšaće digitalne veštine učenika. Farstrup Skole nema prethodno iskustvo u Erasmus projektima, ali su uključeni nastavnici visoko motivisani.

Ključni ljudi zaduženi za vođenje projekta biće direktor, koji ima određeno iskustvo u sprovođenju evropskih projekata, nastavnik zadužen za nastavu o životnoj sredini u školi i međunarodni koordinator koji je ujedno i nastavnik nemačkog jezika. U slučaju da bilo ko od njih napusti položaj tokom projekta, škola ima druge motivisane nastavnike spremne da preuzmu njihove uloge.